H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
29 Haziran 2015

Kişisel Web Sitesi Tasarımı Prototip Eskiz ve Yenileme

Web tasarım dünyasında yapılan yenilikler ve gelişmeler sayesinde daha canlı ve renkli tasarımlarının yanında daha kreatif tasarımlarda da çıkmaktadır. Tasarım kültürü içerisinde daha büyük etki oluşturmak için dikkat edilmesi gereken şeylerden birisi ise kullanılan yapıları tam kapasite olacak bir şekilde kavrayıp ona göre hareket etmektir.

Serüvene Kağıt ve Kalemle Başlayabilirsiniz

Eskiz tasarım için öncelikle hayal dünyasında olan öğelerin en iyi şekilde tasarıma aksettirilmesi gerekmektedir. Bunun için ise uygun öğeler kullanılarak kısa veya uzun süreli bir hafıza kullanmak suretiyle öncelikle öğeleri kabataslak bir şekilde ifade etmek büyük oranda fayda sağlayacaktır. Bunun için ise elinize bir kalem bir de kağıt alın ve bırakın hayal gücünüz sizi nereye götürürse götürsün. Kullanıcı kitlesi sınırları içerisinde kalarak ideal ve kreatif bir tasarım için kalem ve kağıt iyi bir başlangıç olacaktır.

Kağıt üzerinde çizilen karakterler hem tasarımın genel hatlarının en iyi şekilde ortaya konmasını sağlayarak bunun yanında da tasarım içinde kurulacak bağlantı kanalları için en iyi yöntemleri de gün yüzüne çıkmasına yardımcı olmaktadır.


Mobil Uygulama ile Kullanılabilirlik Ve Kâğıt Üstünde Çizim Karşılaştırması

Kullanılabilirlik özellikleri prototip tasarımlarla bağlantı olmaktadır. Tasarımlara ait özelliklerin ve fonksiyonların en iyi şekilde kullanılabilmesi için kullanılabilirlik özelliklerinin üst düzey olması gerekmektedir. Mobil kullanıcılarda ki gelişime baktığımızda ise kullanılabilecek yapılar aslında ortaya çıkmaktadır. Mobil uygulamalar ile tasarımın kullanılabilirlik düzeyi ölçülebilir. Bunun için anket yapan bir mobil uygulama veya puanlama sistemi ile puan toplayan bir mobil uygulama kullanılabilir. Bu süreç içerisinde tasarım hakkında kullanıcılardan gerekli bilgiler toplanarak tasarımın kullanılabilirliği hakkında testler yapılabilecektir. Kullanılabilirli düzeyini ölçmek için mobil uygulamalar gayet iyi bir yöntem olacaktır. Bunun için ise bu süreçte kullanılan ara yüze dikkat etmek gerekmektedir. kullanıcıların kolay bir şekilde puanlama ve oylama yapmaları için ara yüz basit ve kolay özelliklere sahip olması gerekmektedir. Son olarak ise toplanan bilgiler yüzdelere ayrılarak gerekli olanlar eklenecek veya çıkarılacaktır.


Tasarım Süreci

Görüldüğü üzere ilk olarak kağıtta başlayan serüven sonradan telefonda görülen ara yüze dönüştürülmüş arada geçen bu süreçte de prototip tasarım ve gerekli kullanıcı testleri yapılmıştır.


Prototip Süreci

  • İlk olarak tasarımın önemli özelliklerini barındıran ana hatların tasarıma entegre edilmesi,
  • Kullanıcıların tasarım hakkında düşünce belirtmeleri için gerekli açıklık ve netliğin olması
  • Tasarımın eksikliklerinin görülmesi için kabataslak bir tasarım olan prototip tasarımın işleve dayalı olması gerekmektedir.


Tasarım ve İçerik

Tasarımın belli bir şekilde beklentileri karşılaması için içerik ile arasında belirli bağlantıların sağlanmış olması gerekmektedir. Bu süreç içerisinde tasarımda içerik bölümlerinin nereler olduğu ve bunun yanında da içerik ile ilgili bölümlerin ne şekilde olacağı çok önemlidir. Onlara ait bölümlerin nasıl konumlandırılması gerektiği ve bunun yanında da bu bölümlerin tasarım ile uyumlu olmaları gerekmektedir. Tasarım ve içerik bağlantılarının birbirlerine uyumlu olması ile sahip olunacak şeylerden birisi ise kullanılabilirliğin yüksek olması olacaktır. Şöyle bir örnek verecek olursak; tasarıma başlamadan önce ilk olarak kağıt üzerinde yapılan bir kabataslak şema çiziminde tasarımda gerekli yerler ayrılır. Bu sayede ilerde süreçlerde içerik için ek bir yer bulmaya gerek kalmadan diğer öğeler kolayca konumlandırılabilir. Eğer ki içerik için en ideal yer bulunamazsa bile diğer öğeler için bir konumlandırma şeması yaptıktan sonra içerik içinde gerekli yer ortaya çıkacaktır.

Tasarım kadar önemli olan içerik hem şekil olarak hem de öz olarak gerekli hassasiyeti hak ediyor. Hele hele Google’ın içerik algoritma güncellemelerine baktığımız zaman içerik hakkında büyük adımlar ve dönüşümler yapılıyor. İçeriğin bu kadar önemli olması da tasarımda içerik için ayrılan ağırlık düzeyini de artırıyor. Bu kurallara ne kadar uyumlu olunursa sonuçta aynı şekilde daha pozitif olabiliyor. İçerik için gerekli olan bölümleri en baştan ayrılmakla sahip olunan avantajları değerlendirdik.


Tasarım ve Kullanıcı Kitlesi

Tasarımları kimi kullanacağını tam olarak tespit edemezsiniz. Tamam belki bir kitle hakkında bazı bilgilere ulaşabilirsiniz ama son kullanıcıların kim olduklar ve düşünce yapılarının ne olduğunu anlayamazsınız. İşte bunun için bir tabir kullanmak gereklidir. O tabir ise “Tasarımlarınızı en aptal kullanıcıya göre tasarlayın”.

Yukarıda değinilen tabir ile anlatılmak istenen durum aslında tasarımların geniş bir kullanıcı kitlesi dahilinde olabileceği ihtimali göz önünde barındırılması gerektiğini vurgulamakta ve bunun yanında da tasarımlar için gerekli şeylerin yapılıp açık ve net bir biçimde olması ve kullanıcılara hata yaptıracak açıkların olmamasıdır. Siz tasarımda bir textbox yani bir kutucuk oluşturdunuz diyelim. Buraya ise kullanıcının adının girilmesi istenir ama kullanıcı bir anlık dalgınlıkla buraya sayısal değer girer. Böyle bir durumda da form gönderme işleminde hatalı bilgi gider veya algoritma hatasından dolayı hiç bilgi gitmez. Bunun için ise sınırlandırmalara gerekmektedir.

Sınırlandırmalardan kasıt ise kullanıcı ad girilmesi gereken yere sadece string yani metin değeri sayısal ifade girilmesi gereken yere ise int, float ve double değerler alan değişken değerleri girmekle sınırlandırmalıdır. Bu sayede metin bölgelerine metin sayı bölgelerine sayı girilecektir. Buda hataları engelleyecektir. Bunun için kısa kod satırları ve diğer kütüphane öğeleri kullanılabilir.


Tarayıcıda Test Etme

Tasarım bittikten sonra ise gerekli testlerin tarayıcıda yapılması gerekmektedir. Bunun için ise kullanımda olan tüm tarayıcılarda gerekli testlerin yapılması gerekmektedir. Chrome, Opera, Safari gibi tarayıcılarda gerekli testler yapılarak hepsinde çalışıp çalışmadığı onaylanmalıdır.