H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
21 Mayıs 2015

Mobilegeddon hayatta?

Devasa internet dünyasında kullanıcılar daha verimli arama sonuçları alması için Google tarafından sürekli olarak güncellemeler ve algoritmalar geliştirilmektedir. Bu algoritmalar sayesinde arama sonuçlarında daha iyi sonuçlar alınabiliyor. Sürekli artan site sayısı aslında bunu zorunlu hale getiriyor. Belki de bir konu ile ilgili binlerce site var. Kullanıcıların ihtiyaç duyduğu en iyi siteyi sonuçlarda ön planlara almak için ise bu güncellemeler büyük oranda fayda sağlamaktadır. Bunun içinde site sahiplerinin değişime ayak uydurmaları gerekmektedir. Bu süreç içinde yapılan algoritma güncellemelerinin sitelere optimize edilmeleri gerekmektedir. Bu sürecin olmaması durumunda ise arama sonuçlarında ön planlarda olunmayacaktır. Bilinirliğin ve popülerliğin azalmaması için bu sürece en iyi şekilde ayak uydurmak gerekmektedir.

Google’in kısa bir süre önce yapmış olduğu Panda güncellemesi hakkında bilgi verelim. Bu güncelleme ile google içerik konusundaki hassasiyetine dikkat çekti. Sitelerde kopya içerik var ise bu sitelere panda filtresini taktı ve bu sitelerin bilinirliği azaldı. Bunun yanında sitede backlink az ise veya hiç yoksa siteye aynı şekilde uygulamalar yapıldı. Sayfanın ziyaret sürelerine göre değerlendirmeler yapıldı ve ziyaret süreleri az olan siteler bu güncellemeden etkilendi. Google içerik konusunda hassas olmaktadır. Sayfanın içeriği ve başlığının eşleşmemesi gibi durumlarda google o sitenin bilinirliği azaltmaktadır. Bu sayede özgün içeriğe sahip olan sayfalar ön plana çıkarıldı.

Son olarak Nisan 2015’te yapılan mobilegeddon algoritması ise mobil cihazlar üzerinde daha fazla durulması esasına dayalıydı. Bu algoritma ile mobil cihazlardan yapılan arama sonuçları için daha iyi düzenlemeler yapıldı. Mobil cihazlara uyumluluk süreci bu algoritma ile daha iyi noktalara taşındı. Bilindiği üzere artık mobil kullanımlar geniş bir kitleyi temsil etmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğundan dolayı gerekli önemin gösterilmesi gerekmektedir. Bunun için web sitelerinin mobil uyumlu olmaları gerekmektedir. Bu süreç seo ile de alakalı olmaktadır. Mobilegeddon ile artık mobil uyumlu siteler arama sonuçlarında daha ön planda olarak daha fazla bilinir olabileceklerdir.

Masaüstü cihazlar için bu algoritma etkili değildir. Mobil cihazlarda etki gösteren bu algoritma mobil cihazların bu süreçte daha iyi verim alması için gayet iyi olacaktır. Bunun yanında mobilegeddon organik sonuçları etkileyebiliyor. Adwords sonuçları ile etkileşim olmayacaktır.