H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
19 Nisan 2015

Periscope ve Meerkat

Mobil kullanımların artması, web teknolojilerinin gelişmesi ve bunun yanında sosyal medya ortamlarının artış göstermesi ile birlikte mobil uygulamalarda büyük oranda gelişim göstermiştir. Bu süreçte sürekli olarak geliştirilen ve Android ve Ios uygulamaları sayesinde kullanıcılar daha verimli süreçlere sahip olabiliyor. Sosyal medya kullanımları hem şahsi kullanımlara hem de ticari kullanımlara büyük oranda çözümler sunabiliyor. Bunun yanında sosyal medyalar sayesinde kolay bir şekilde reklam ve tanıtım hizmetleri yapılabiliyor. Mobil uygulamalar sayesinde verilen reklamlar ile daha verimli süreçlere ulaşılıyor. Asıl konu ise uygulamaların artık etki alanlarını genişletmiş olmalarıdır. Canlı olarak yayınlar, her an aktif platformlar sayesinde hızlı ve verimli bir şekilde haberleşmek mümkün olmaktadır.

Yeni olarak Twitter tarafından geliştirilen periscope uygulaması bu alanda büyük etki oluşturdu. Twitter ile optimize bir şekil canlı yayın olanağı sunan bu platform sayesinde kolay bir şekilde arkadaşlarınıza anlık video yayını yapıp kolayca haberleşebiliyorsunuz. Video yayınlarken izleyici kitlenizi belirleyebiliyorsunuz. Bu sayede izleyici kitlenizi belirleyip gerekli filtreleme işlemlerini de yapabiliyorsunuz. İzleyici kitleniz yorumlar yapıp bunun yanında daha etkileşim bir süreç içinde beğeniler yapılıyor. Şuanda vine fenomenleri vs. gibi öncelikli olmak üzere gördüğümüz bu uygulama biraz zaman geçtikçe ticari anlamda da kullanımı olabilir. Sosyal medya araçlarında olduğu gibi ideal çözümler burada da sunulabilir. Twitter üzerinden verilen linklere tıklayarak istediğiniz kişinin yayınına gidebiliyorsunuz. Twitter önceden haber verdiği bu uygulamayı yakın bir zaman önce kullanıcılarına sundu ve büyük oranda ilgi çekti. Canlı video yayını sayesinde anlık olarak ister kapadokya’da güneşin doğuşunu izleyin ister bir deniz kenarında ateş yakıp canlı yayınınızı izleyicileriniz ile paylaşın…

Meerkat ise çalışma mantığı olarak periscope ile aynı olmaktadır. Zaman olarak da periscope dan önce piyasaya sürülmüştür. Yine burada da canlı yayın yapılıp anlık olarak video gönderilebiliyor. Bu sayede yine periscope de olduğu gibi olumlu bir süreç ortaya çıkıyor. Yine twitter ile optimize bir şekilde olup haber kaynağında görüntüleniyor. Takipçilere video paylaşıldığı zamanlarda bildirimler gelerek haberler veriliyor. Bildirimi alan kullanıcı eğer istediği kişi yayın yapıyor ise izleyebiliyor. Meerkat uygulamasında akışlar bir defalık olmaktadır. BU yönde biraz snapchat’e benziyor. Fakat sonradan telefona kaydetmek mümkün olabiliyor. Twitter de verilen linkler sayesinde kullanıcı istediği kişinin yayınına gidip onu canlı olarak izleyebiliyor. Bunun yanında beğeniler yapılarak yorum olanakları da sunulmaktadır. Kullanıcıların profil fotoğrafları sayesinde daha etkin bir yapı ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda uygulamada yazılanlar tweet olarak gönderiliyor. Meerket uygulaması da aynı periscope da olduğu gibi ileri ki zamanlarda ticari kullanımlar içinde olumlu süreçler ortaya çıkarabilir. Sosyal medya ortamlarının reklam ve tanıtım gibi olanaklar sağlaması gibi ,bu gibi ortamlarda verimli süreçler sunabilir.