H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
18 Haziran 2015

Yazılım Programları İçin UX

Web tasarım alanında olduğu gibi otomasyonlarda da UX büyük bir önem düzeyine sahip olmaktadır. Kullanıcıların programları kullanırken kullanışlı özellikleri sahip olmaları alınan verimi direkt olarak etkilemektedir. Bu süreç içerisinde tasarımda kullanılan butondan tutun renk seçimlerine kadar her şey büyük bir önem düzeyine sahip olmaktadır. Programın ara yüzünün uyumlu özelliklere sahip olup bunun yanında da performansın yüksek olması gerekmektedir. Herhangi bir web sitesinin kullanımı yapılırken donmaların ve yavaş işlemlerin olması demek alınan performansı düşürecektir. Bu süreçte de otomasyon programları içinde aynı şey geçerli olacaktır. gerekli özelliklerin en iyi şekilde entegre edilip en ufak bir ayrıntıya bile dikkat edilmesi gerekmektedir.

  Otomasyon programlarında örneğin bazı kayıtlar yaptığınızı varsayalım. Örneğin bir otoparkınız var ve gelen araçların kaydını tutmanız gerekiyor. Bunun için program ara yüzü araçlara ait verilerin girilmesi adına uyumlu yapılara sahip olması gerekmektedir. örneğin plaka bölümünün bunun yanında diğer araç bilgilerinin girilecek olduğu bölümler ara yüz üstünde en iyi şekillerde konumlandırılmaları gerekmektedir. Otopark’ta saatli bir ücret uygulaması var ise bunun için arka planda çalışan işlemleri herhangi bir sorun teşkil etmemesi gerekiyor. Örneğin araç 2 saat otoparkta kaldı. Araç çıkarken sadece plakasını girip ne kadar kaldığını veri tabanından bakıp fiyat hesaplatıp ona göre otomatik ve sistematik bir sürece sahip olunması gerekmektedir.

Veritabanına yapılan kayıtların programı yavaşlatmaması için ilgili bölümler değerleri gerekli büyüklere sahip olmalıdır. Aşırı derecede gereksiz bölüm ayırmak programdan alınan verimi düşürecektir. Yavaş bir şekilde işleyen bir programda genel olarak verimi düşürecektir. Kayıtların en iyi şekilde olması için yapılması gereken bir diğer şey kod yapısını uygun olması gerekmesidir. Kod yapısında programı kasacak bir algoritma yani acemi düzeyde kod yazmak hızı olumsuz etkileyecektir. Bunun için pratik bir sürece sahip olmak gerekmektedir. kod yapıları programı hızını kesmemesi çok önemlidir. Aksi takdirde en basit bir kayıt işlemi bile 30-40 saniye sürebilir.

Otomasyon programları için en önemli şeylerden bir diğeri ise sınırlama işlemleri olmaktadır. Programı yazarken en bilinçsiz kullanıcıya göre yazmak gerekiyor. Programda sayısal değer girilmemesi gereken bölümlere kullanıcı gelip sayısal bir değer girebilir. Buda sorun teşkil eder. Kurulan mekanizmanın olumsuz bir şekilde etkilenmemesi için bu çok önemlidir. Örneğin kullanıcı gelip ad bölümüne sayı girebilir. Bunun için yapılması gereken kod yazma sürecinde kullanıcının sayısal değer girmesini engellemek adına minik kodlar yazmak gerekir.

Programın tasarımına gelindiğinde renk ve font seçimleri de ara yüz ile uygun olması gerekiyor. Toparlayacak olursak kullanıcının en iyi şekillerde kullanımlara sahip olması adına hız, tasarım ve kullanışlılık üçlüsüne dikkat edilmesi gerekmektedir.