H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
25 Mart 2018

Facebook Instant Articles Nedir? Nasıl Kullanılır?

Haber yayıncılarının hazırladıkları içerikleri Facebook Sosyal Medya hesabı olan kullanıcıları hızlı ve interaktif bir şekilde dağıtan araca Instant Articles deniliyor.

  1. Instant Articles Uygulamasının Nasıl Çalışma Sistemi Nedir?

 Instant Article uygulaması Facebook’ta makale ve görsellerinin hızlı bir şekilde görüntülemeye yarayan araç ve yöntemleri kullanarak okuyucuya sunar.  Bir web tarayıcısında bir içeriği görüntülemek yerine,  İnstant Articles ise yaklaşık 10 kadar varan bir hız ile yaklaşık 8 saniye kadar bir zaman diliminde gerçekleşir.   Bunun yanı sıra bu yöntem yayıncıların mobil uygulamasından bekledikleri deneyim akıcı, yüksek kalite ve interaktif gibi olanaklar sağlar.  Instant Articles yöntemi haber yayıncılarının yorumları ve geri dönüş bildirgeleri üzerine hazırlanmış bir sosyal medya aracıdır. Bu araç ile yayıncılar reklamlarını gösterebildikleri gibi,  bu reklamlardan sağlanan gelireler de kendileri alabilmektedirler.  Bunların dışından gerçek zamana bağlı dokunma oranlarını takip edebilme,  içerikleri markalara uyum sağlayabilecek şekilde sunum değiştirme gibi olanaklara sahiptir.

 

  1. Instant Articles Uygulaması Yayıncılar İçin Zorunlu Mudur?

  Tabi ki de, böyle bir zorunluluk olmayacak. Çünkü yayıncıların İnstant Articles programına katılma seçenekleri vardır ve herhangi bir zorunlulukları yoktur.  Bu uygulamaya katılan yayıncılar makalelerini yayın sürelerini ve Facebook da ne kadar süre ile yayın yapacaklarının kontrolünü elinde tutabilirler.  Bu uygulamaya katılmak isteyen yayıncıların standart içerik bağlantıları standart internet tarayıcıları ile Facebook’ta açılmaya devam edip, içerikte hiçbir değişiklik meydana gelmeyecektir.  Burada ise Facebook uygulamasının beklediği,    kişilerin İnstant Articles uygulaması ile yayınlanan kaliteli içerikleri beğenmeleri ve yayıncıların da bu uygulamaya daha çok etkileşim göstermesidir.

  1. ) Yayıncılar Instant Articles Uygulamasına Neden Katılmalılar

İnstant Articles uygulamasının yayıncılara getirisi olduğu için katılma eğilimindedirler.  Bu uygulama ile yayıncılar içeriklerini daha hızlı ve kısa zamanda kullanıcıya sunarlar.  Facebook ve diğer sosyal medya formatları ile kazanılan deneyimler,  çoğunlukla hızlı ve interaktif görüntülenen makalelerin tüketimi ile paylaşımını artırıldığı yönündedir.  Bu nedenle İnstant Articles uygulaması ile yayıncılar Facebook hesabı üzerinden iş süreçlerinin gelişeceğine inanmakta ve bu uygulamaya katılmaktadır.

  1. Yayıncılar Özgün İçerik Mi Hazırlamak Zorunda?

   İnstant Articles uygulaması basit bir makaleyi ya da içeriği yayınlamak ve kullanıcıya daha hızlı yayınlamak için özel optimize edilmiş bir araçtır. RSS ile HMTL standartları tarzından standartlar kullanan bu uygulama otomatik makale ve içeriklerin yayını desteklediği için özgün bir içerik hazırlama zorunluluğu da yoktur.

  1. İnstant Articles İçin İçeriklerin Tasarlanması Zor Mudur?

Uygulama RSS ve HTML standartlarındaki makalelerin İnternette dağıtımı yapan teknolojiler kullandığından dolayı bu tip ayarlamalar yayıncılar için dolambaçsız yol olmaktadır.  Facebook sosyal medya uygulaması İnternet için HTML standardında hazırlanmış makale ya da içeriği Instant Articles uygulaması ile yayınlamadan önce içeriğin nasıl görüneceğini kontrol edip,  otomatik video ya da interaktif harita gibi özelikleri kullanmak isteyen yayıncılara makale ya da içeriklerine ilave edebilecekleri birkaç tane basit HTML tag uygulaması ile içeriklerinin zengin olması  sağlanır.

  1. ) Instant Articles için İçeriklerin Hangisi İyi Ve Uygundur?

İnstant Articles uygulaması aklınıza gelebilecek her türlü makale ve içerikler de çalışabiliyor.  Buna örnek verecek olursak günlük spor haberlerinden tutunda araştırma makale ve içeriklere kadar çalışabilmektedir. Facebook’un yaklaşık üzerinde bir yıl önce gerçekleştirdiği Instant Articles uygulaması içerik ve makaleleri Facebook üzerinde depolayıp talep edilme halinde otomatik yayınlamaktadır.  Bu uygulama sayesinde yayıncılar, hem internet sitelerinin trafiği artırabilir, hem de yayınladıkları içerik ve makalelerden para kazanabilirler.

  1. Yayıncıların ve Kullanıcıların İnstant Articles İle İçeriklerinde Bir Değişiklik Olur Mu?

Bu uygulama ile yayıncı ya da kullanıcıların içeriklerinizde herhangi bir değişiklik olmaz.  Çünkü yayıncı ve kullanıcılar yayınladıkları içerikleri bağlantı verip paylaşacakları için Instant Articles de içeriği farklı bir biçimde paylaşmaya gerek duymayacaktır.  İnstant Articles uygulaması her içeriği kendi bağlantısı üzerinden yayınladığından dolayı bir başka kişi ya da başka bir haber akışı herhangi bir bağlantı ya da haber akışı cihazı bu uygulamayı destekliyorsa Instant Articles versiyonunu görüntüleyebilecektir.

  1. İnstant Articles Uygulamasını Hangi Cihazlar Destekliyor*

   İnstant Articles uygulaması maalesef bütün cihazlar desteklemiyor.  Şimdilik İphone markalı cihazları desteklemektedir.

  1. 10. Kullanıcıların Cihazı İnstant Articles Uygulamasını Desteklemiyorsa Ne Yapacak?

Eğer kullanıcıların cihazları instant Articles uygulamasını desteklemiyorsa makale ya da içeriklerin mobil internet sitesi versiyonuna yönlendirilerek içerikleri Instant Articles uygulamasındaki gibi görebilecek.

 11.Instant Articles Uygulaması Yönlendirme Trafiğini Etkiler Mİ?

İnstant Articles makale ve içerikleri direkt Facebook sosyal medya uygulamasında yayınladığı için okuyucular yayıncıların web sitesine erişemiyorlar. comScore ve Facebook da İnstant Articles uygulaması ile yayınlanan makale ve içeriklere gelen trafiği yayıncının gerçek web sitesine erişebilirmiş gibi sayılabilmesi için iş ortaklığı kurdular.

12 Yayıncıların Instant Articles İle Reklamlarını satabilme Hakları Var Mıdır?

Yayıncılar Instant Articles ile reklamlarını satabilme hakkına sahiptirler. Ayrıca facebook bu uygulama ile satılan reklamlardan hiçbir şekilde komisyon talep etmemektedir.  Bunu dışında yayıncılar Facebook‘un Audience Network’ü ile satılmamak reklam ve içeriklerinin envartarlarını değerlendirip satabilme hakkında sahiptirler.

  1. Instant Articles Uygulamasını kullanmak İsteyenler Nereden Başvuru Yapabilecekler?

   Instant Articles uygulaması şuan Facebook tarafından küçük bir yayıncı grubuyla deneme aşamasında. Ancak ileriki zamanlarda bu program uygulamaya geçerek daha çok yayıncı kitlesine açılması planlanıyor.

14 Instant Articles Uygulamasının Olumsuz Yanları Var Mıdır?

  Instant Articles uygulamasının olumlu yanları kadar olumsuz yanları da vardır.  Birincisi yayıncıları kendi kodlarını eklemeyecek ya da müdahale edemeyecektir.  Yayıncılar yayınladıkları tüm içerikleri RSS yolu ile siteye çekerek kendi içerisinde kaydedebiliyor. Facebook uygulaması bu uygulama ile yayınlanan içeriklerin bir köşesine yıldırım simgesi koymaktadır. Bu simge de yayınlanan makale ve içeriklerin yakalı 10 kat daha hızlı gösterebileceğinizi ifade etmektedir.  Eğer okuyucu bu simgeye tıkladığında görüntülenen içeriği hem reklamsız hem de 10 kat daha hızlı izleme olanağı bulacaktır.

15.Yayınlanan Makale Ve içerikler Nasıl Güncellenecek

  Instant Articles ile yayınlanan makale ve içeriklerin içerisine  güncelleme yaptığınız zaman Facebook tarafından  güncellenmektedir.  Fakat güncellemeyi Facebook ‘ bildirmeniz için bazı parametreleri biliyor ve kullanıyor olmanız gerekmektedir.   Yeniden yayınlanan ya da güncellenen tüm içerikleriniz için op-modified ya da op-published prametleri kullanılıyor.  Facebook ise yaklaşık 3 dakika da bir RSS-Feed üzerinde içerik çekmektedir.