H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
1 Eylül 2016

Tasarım İlkelerine Eticaret de Ürününüzü Değerlendirme

Başarılı ürünleri hiç durmadan geliştiren şirketlere bakınca onların ne kadar zorlu bir yaratıcı süreçler dizisi izlediğini rahatlıkla görebilmekteyiz. Google, Apple gibi markaları gözlemlediğimizde arka arkaya sunulan ürünlerden bu süreçleri tahmin edebiliyoruz. Bu noktada yaratıcılık ve tasarımın ne kadar önemli olduğun, fikirleri ortaya atan ve geliştiren ekiplerin ne derece önemli bir rol oynadığını fark edebiliyoruz.

Yaratıcı fikirler ortaya atan ekiplerin birbirleriyle olan iletişiminin hızlı ve rahat olması bu süreç içerisinde çok önemlidir. Bu yaratıcı ekip şirketin çekirdeği sayılabilir. Tüm bildiğimiz yenilikçi şirketler tasarım işini merkeze oturtmayı başarmış şirketlerdir. Bunun yanında kaliteli bir müşteri hizmetlerine sahip olmak ve kaliteli ürünler sunmak olmazsa olmazlardandır.

Bu öncü tasarımcıların nasıl bir yol izlediği, tasarımın temellerinin ne olduğu ve bunları kendi ürünlerimize nasıl uygulayacağımız kısmı bu yazımızda size anlatmak istediğimiz önemli başlıklardır. Sizler için bu dev şirketlerin ne gibi bir yol izlediğini, hangi prensiplere sahip olduklarını ve hangi süreçlerden geçtiklerini araştırdık. Bu heyecanlı yolculukta basit ama etkili kavramları takip ederek kendi başarımızı arttırmanın mümkün olduğunu göreceksiniz!

Ürün Tasarımının Prensipleri

Mümkün Olabildiğince Sadelik: Önemli prensiplerden biri olan sadeliği ve diğerlerini tartışırken ürünümüzü bu prensiplere göre değerlendirmemiz, hatta belirli bir puan vermemiz değerlendirme açısından yararlı olabilir.

Ürün tasarlarken amacımız, o ürünün bir ihtiyaca karşılık gelmesidir. Burada dikkat edilecek konu ürünün ihtiyaç dışında, fazladan veya gereksiz özelliklere sahip olmadığını değerlendirmektir. Bu fazlalıklar ürün memnuniyetini azaltabilir.

Memnuniyet ve tatmin sağlayan bazı özelliklerin gerekli olabileceğiniz göz ardı etmeden ürünümüzü ilgisiz özelliklerden arındırabiliriz.

Algılama Biçimi: iPhone ve Android telefonları arasındaki bariz ayrımı hepimiz biliyoruz. Google kendi ürünlerinin yazılımlarını farklı geliştirmelere açarken, Apple bazı sınırlamalar getirerek buna izin vermez. Bu açık ve kapalı sistem arasındaki fark içerisinde, Google cephesi beklentilere göre, sezgilere uygun bir ürün ortaya koyduğunu vurgularken, Apple ise alternatifsiz ürün vurgusuyla hareket etmektedir. Ürününüzün hangi beklentiye cevap verdiğini, müşterilerinizin hangi algılayış ve önsezileriyle empati kuracağınızı iyi bilmeniz gerekmektedir.

Gizli Değer Yaratma: Bir ürünün görünen yüzü dışında ortaya koyduğu değer o ürünün devamlı tercih edilmesini sağlayacaktır. Yararsız ürünler sadece hakkında söylenen ihtiyacı karşılar ve bunun ötesine geçemezler. Gizli bir değer veya güzellik olarak bahsettiğimiz şey fazladan bir özellik ve genellikle bir hediye/armağan anlamına gelmektedir. Fazladan bir ikram genellikle başarılı girişimcilerin müşterilerine sunduğu bir gizli değer örneğidir. Otel odalarındaki ekstra ikramlar, kafelerde bulunan şarj cihazları gibi örneklere sıkça rastlamaktayız.

Yenilikçi Olmak: Yenilikçi olmak belirli bir denge yaratma işidir. Ürününüz ne çok karmaşık ve ürkütücü olmalı, ne de fazla yeni olmalıdır. Bazı ürünler piyasaya sürülmeden önce sosyal medyada bir süre tanıtılmaktadır. Yenilikçi ürünlerin kullanıcılarla tanıtımlarla önceden buluşturulması, diğer ürünlerden ayrılan özelliklere sahip olması, kolaylıkla anlaşılabilir olması, ürünün belli özelliklerine kullanıcıların aşina olması gibi özellikler yenilikçiliğin gerektirdiği özelliklerdir.

Şekil ve Renk Uyumu: Ürününüzü amacına uygun renk ve biçim ile sunmanız gerekir. Büyük marka ürünlerinin yenilenme işlemlerinde en çok değişen özelliğin renk ve biçim olduğunu görmüşsünüzdür. Hangi rengin hangi duyguları etkilediğini, hangi şekillerin nasıl bir izlenim yarattığını tespit edip ürününüzü ona göre tasarlayabilirsiniz.

Devamlılık Yöntemi: Ürünlerin rastgele olarak başarıyı getirmesi mümkündür ancak asıl ilke başarının devamlılığına yönelmektir. İlerleyen zamanlara da uygulanabilen devamlılık ilkesiyle, örneğin bundan beş yıl sonrasında başarı getirip getiremeyeceğini, ürünün bir kişi veya ekip tasarımı olup olmadığını, ürünün gelecek nesillere aktarılabileceğini sorgulayabilirsiniz.