H O K K A
Haber Yazılımında Kampanya İncele
8 Ocak 2017

Daha kolay bir kullanıcı deneyimi oluşturmak

Web tasarım dünyası, web tasarımı araçlarının git gide gelişmesiyle her gün daha renkli bir konu haline başladı. Biz tasarımcılar yeni bir dil öğrenir gibi keyifli bir şekilde kendi tasarım yöntemlerimizi geliştirirken bazen teknik detaylar arasında kaybolabilir, işin özünden kopmak zorunda kalabiliriz. Her şeyden önce web tasarımın renkli dünyasında gezerken asıl amacımızdan sapmadan yola devam etmeliyiz. Bu asıl amaç, tasarladığımız sitenin amacıyla aynı şeydir: “hedef kitlemize ne sunacağız?” Kullanacağımız tüm tasarım kalıpları, yazı karakteri, renkleri ve animasyonları gibi unsurlar bizim amacımız çerçevesinde şekillenmelidir.
Örneğin, çeşitli ürünlerin yer aldığı online satış sitesi tasarımında ürün detaylarını ana sayfada, boğucu bir şekilde vermek yerine büyük resimlere odaklanabilir, kayan menüler ve resimlerle ürünlerin ana hatlarını giriş sayfamızda zengin içerik menüleriyle verebiliriz. Tasarım işinin bir sanat olduğunu unutmamak gerek. Amacımızdan kopmadan sitemizi tasarlarken dikkat etmemiz temel konuları ele alalım ve yeni başlayan dostlarımıza ışık tutmaya çalışalım.
Hepimiz tasarım yolunda ilerlerken internet üzerindeki şablonları kendimize örnek alırız ve ortaya bunlardan yola çıkarak bir şeyler koymaya çalışırız. Kaynak taraması yapmak tasarım sürecini öğrenirken elbette çok önemlidir ancak bunların arasında kaybolup hedeflerimiz dışında düzenlemelerle ortaya ne olduğu belli olmayan bir tasarım çıkarmamamız gerekir. Bunun yerine belirli stiller üzerine odaklanıp, zaman içinde daha fazla seçeneği denememiz mantıklı olur.
Bilgi Toplama
Site tasarımında başlangıç çalışması oldukça önemlidir. Başta belirttiğimiz gibi, sitenin hedefi nedir veya kime hitap eder gibi soruların yanıtına uygun olarak bir ön hazırlığı girişmemiz gerekir. İlk olarak sitenizin bölümlerini belirlemeniz gerekir. Bunun için gerekli bilgiler varsa bunları bir araya getirmelisiniz. Ürün veya ürünler tanıtımı yapacaksanız site içeriğinize gerekli resim ve bilgileri toparlamaları, hangilerini nerede kullanacağınızı belirlemelisiniz. Bu tarz sitelerde güvenin önemli olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle firma bilgilerinin, ulaşım bilgilerinin açıkça belirtilmesi gerektiğini; iletişim/ulaşım bilgilerinin net bir şekilde belirtilmesi gerektiğini unutmamalıyız.
Taslak Hazırlama
Gerekli verileri toplayıp, sitenizi hazırlamaya karar verdiğinizde ilk yapmanız gereken şey sayfanızı önce kağıda dökmektir. İlk olarak giriş sayfanızı kağıda dökerek başlayın. Ana sayfanızın amacınızı yansıtacak özelliklerden oluştuğundan ve gerçeğe dökerken resim boyutları gibi unsurların girişte nasıl görüneceğini belirlemeye çalışın. Menü görünümünüzün nasıl olacağını ve bağlantı sayfalarını taslak üzerinde belirlediğinizde gerçeğe dökmenin ne kadar olacağını fark edeceksiniz.
Bir tasarımcı olarak mobil görünüme de önem vermeyi unutmayın. Kapsamlı bir site tasarlarken bir sitenin hem normal hem de mobil cihazlarda görünümünü belirlemeniz gerekebilir. Mobil sayfalarla ilgili çeşitli araçları ve kullanımlarıyla ilgili bilgileri internet üzerinden araştırabilirsiniz.
Tasarlama aşamasından sonra kod oluşturma aşamalarını ele almanız gerekir. Farklı tarayıcıların hangi dillerle uyumlu olduğunu öğrenmeniz ve dilinizi buna göre geliştirmeniz önemlidir. Flash gibi içerikler tasarımınızı zenginleştirebilir ancak giriş sayfanızın aşırı ağır olmaması gerektiğine de dikkat edin. Hazırladığınız sitenin giriş süresini ölçün ve 1 saniye ve altında yüklenmesi gerektiğini unutmayın. Çeşitli platformlarda sitenizi test etmeyi unutmayın.