Erkeklerin % 8 ila 10’U, kadınların İSE % 0.5’u renk körlüğü yaşamaktadır.
Bu kişiler, sitenize giren 100 kişinin %10 unu oluşturmaktadır. Peki, bu durumda tüm ziyaretçilere istedikleri görüntüyü sunabilmek adına ne yapabilirim.
Yapılan uygulama sayesinde renk körü kişiler nasıl daha iyi görebilir. Bunun için takip edilmesi gereken aşamalar nelerdir?
Renk Körlüğü Nedir?
Renk körlüğü, gözde yer alan renk spektrumu belirli tonları ayırt etmede yetersizlik yaşamakta ve bir mutasyon sonucu kadınlardan daha yüksek oranda erkekleri etkileyen X-kromozomu 3 farklı türde görünmektedir. Bunlar; Deuteran (yeşil), Protan (kırmızı) ve Tritan (mavi): 3 ana renk körlüğü türleri vardır. En sık görülen form Protan ikinci sırada görülen, deuteran spektrumu iken Tritan en az rastlanan türüdür.
Aşağıdaki gökkuşağı görüntüsü, renk körlüğü yaşayan farklı şekillerde görünebilir ve ne olduğunu gösterir.
Usabilla tarafından açıklanan renk körlüğünün Tasarım Nasıl Yapılır?
Renk körü kullanıcılar, istedikleri şeyleri gördüklerini gösteren çeşitli testler ve bağlantılar aşağıda yer almaktadır. Ancak, sonuçlardan % 100 emin olmak mümkün değildir.
Nasıl Daha İyi Renk Erişilebilirliği için nasıl daha iyi tasarım yapabilirim?
“Neden ben gibi diğer küçük kullanıcı grupları tasarımdan rahatsız olmadan sitede gezinmelidir
genel olarak, renk körü kullanıcılar için en uygun olan unsurlar, geniş anlamda ve iyi bir tasarım olarak uygulanmalıdır. Siteniz kusursuz ve tüm kullanıcılar için kolay erişebilir olmalıdır.
Renk körlüğünün Tasarımı Usabilla tarafından Nasıl yapılır?
Erişilebilirlik için tasarımın estetik bütünlüğüne hiç bir şekilde zarar verilmez.
Burada sadece tema ve sitenin renk uygulamalarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
. Bu da renk erişilebilirliği için tasarım yaparken odaklanması gerekilen 5 temel fikirler şunlardır:
1. Renkler ve Semboller Hem kullanın
Bir mesajı iletmek için tek başına renge güvenmemelisiniz; Örneğin, renk körlüğü bazı türleri zor ya da ortak kırmızı hata iletileri görmek için hatta imkânsız hale getirebilir. Bir yaklaşıma göre kullanıcılara yardım gereklidir. Bunun için de hem renkleri hem de sembolleri kullanmak gerekmektedir.
Ilginç bir gerçek var ki oda: Facebook logosunun şeması ve azılı mavi olarak özellikle seçilmiştir. Burada amaç renk körü kişilerin kolay anlaması ve ulaşmasıdır.
2. Minimalism
Web siteniz için kullanmak istediğiniz renk paletini sınırlamak gerekir; Eğer tasarım sırasında daha az renk kullanarak, daha erişilebilir bir özelliğe sahip olarak renk körlüğü olan kullanıcıların işini kolaylaştırabilirsiniz.
Sadece minimalist tasarımlar, renkler sayesinde daha kolay erişilebilir tasarımlar oluştururken zamandan tasarruf içinde oldukça yararlıdır.
3. Desen ve Doku(Kontrast Show):
Birden renkler yerine vurgu göstermek için unsurları zıt desenleri ya da dokuları kullanmak gerekir. Renk körü kullanıcılar, örneğin grafikleri ayırt etmek için çok fazla zorlanabilirler.
Bu nedenle sınırlı bir renk paleti olduğunda açıkçası farklı desenleri kullanmak daha iyidir.
Bu tablo kontrast Show farkını göstermek için desenler kullanılarak yapılan iyi bir örnektir.
4.zıt renkler ve tonlar
Siyah ve siyaha tek kontrast renk olarak kullanılan beyaza güvenmemelisiniz; Bunun yerine açıkçası tasarımlarında zıt renkleri ve zıt tonları bir dizi halinde kullanmalısınız. Eğer tıklanabilir metinlerde dâhil olmak üzere uygulama yaparken Örneğin, kontrastı göstermek için farklı tonlar kullanmak daha iyidir.
Yukarıda gösterilen sayfa, renk körü kişiler tarafından seçilmiş öğe lerin renk konstratlarının oldukça iyi olduğunu göstermektedir.
5. Kötü Renk Kombinasyonları kaçının
Renk kombinasyonları seçerken kullanmış olduğunuz renkler akıllı olmalıdır. Renk körlüğü olan insanları düşünerek farklı şekillerden oluşan grafikleri web tasarımınızda kullanmak için ‘güvenli’ olan renkleri belirlemek zordur. İşte onlar, renk körü kullanıcıları renklendirmek için potansiyel bir kabustur. Renk körlüğünü önlemek için önemli olan bir kaç renk kombinasyonları şunlardır:
Yeşil ve Kırmızı
Yeşil ve Kahverengi
Blue & Mor
Yeşil Mavi
Açık Yeşil ve Sarı
Mavi gri
Yeşil ve Gri
Yeşil ve Siyah
Eğer renk körü iseniz nasıl anlarsınız?
Bazı insanlar kimse onları işaret etmediği sürece nispeten fark edilinceye kadar gidebilen renk körlüğüne sahip olabilmektedirler.
Aşağıda yer alan görüntü yaygın olarak renk körlüğünü test etmek için kullanılır.
Hala emin değilim diyorsanız?
Ishihara Renk Körlüğü Testi: Sen 38 sorudan oluşan sınavı yapabilir ve aynı zamanda geri alabilirsiniz.
Renk Körlüğü kontrol: Colorblindor tarafından oluşturulan bir Android App sayesinde ± 60 saniye içinde renk körlüğü olup olmadığını test edebilirsiniz.
Coblis- Color Blindness Simulator: burada bir resim upload ve renk körlüğü farklı insanların gözünden bakmak gibi istiyorum diyorsanız göz atabilirsiniz.
Mobil Uygulamalar: Burada 3 Android ve iOS var özellikle renk körü kullanıcılara yardımcı olmak için geliştirilmiştir apps.
Sonuç
Genellikle, UX tasarımcıları erişilebilir ve kullanıcı dostu uygulamalar sayesinde tüm kullanıcılar için web siteleri oluşturmaktadır.
Ne yazık ki, özellikle renk körlüğüne sahip olan kişilerde düşünülerek yapılan tasarımlarda için tasarım tek boyutlu tasarımlar yapmak bir çözüm değildir fakat kesinlikle yardımcı olacaktır.
Akılda tutulması için bir kaç temel UX tasarım ilkeleri vardır:
Sadece bir mesaj iletmek için renge güvenmeyin
Renk paleti 2 veya 3 renk ile sınırlı tutun
kontrast göstermek için doku ve desen kullanın
Tıklanabilir metin göstermek için renk ve tonları zıt kullanın
yeşil ve kırmızı, yeşil ve mavi veya mavi ve gri vb. gibi kötü renk kombinasyonları kullanmaktan kaçının